Daulat Tuanku! "Dengan Ini, Beta Akan Menjalankan Seadil-Adilnya Pemerintahan Bagi Malaysia..." - Ikrar Sultan Muhammad V Sebagai Yang Di-Pertuan Agong..


Daulat Tuanku! "Dengan Ini, Beta Akan Menjalankan Seadil-Adilnya Pemerintahan Bagi Malaysia..." - Ikrar Sultan Muhammad V Sebagai Yang Di-Pertuan Agong.. - KUALA LUMPUR, 24 April - Istiadat Pertabalan Sultan Muhammad V sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 berjalan lancar pada hari ini dan berikut adalah ikrar Sultan Muhammad V sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 pada Istiadat Pertabalan di Balairung Seri, Istana Negara hari ini.

Daulat Tuanku! "Dengan Ini, Beta Akan Menjalankan Seadil-Adilnya Pemerintahan Bagi Malaysia..." - Ikrar Sultan Muhammad V Sebagai Yang Di-Pertuan Agong.."BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM, 

BETA SULTAN MUHAMMAD KELIMA BERSYUKUR KE HADRAT ALLAH SUBAHANAHU WATA'ALA KERANA DENGAN IZINNYA BETA TELAH DIPILIH MENJADI YANG DI-PERTUAN AGONG. 

DENGAN INI, BETA AKAN MENJALANKAN SEADIL-ADILNYA PEMERINTAHAN BAGI MALAYSIA MENGIKUT UNDANG-UNDANG DAN PERLEMBAGAAN NEGARA, SERTA MEMELIHARA DENGAN SEMPURNA SETIAP MASA, AGAMA ISLAM, DAN BERDIRI TEGUH DI ATAS PEMERINTAHAN YANG ADIL DAN AMAN DALAM NEGARA."

Sebelum itu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membacakan Surat Perisytiharan bahawa Sultan Muhammad V telah dipilih oleh Raja-Raja Melayu sebagai Yang di-Pertuan Agong.

"BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM,
BAHAWA INILAH DIMASYHURKAN KEPADA SEKALIAN ORANG SERTA PENDUDUK MALAYSIA IAITU DULI-DULI YANG MAHA MULIA RAJA-RAJA TELAH MEMILIH KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG SULTAN MUHAMMAD V, DAN PADA HARI, WAKTU DAN SAAT YANG GILANG GEMILANG INI, MAKA KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA TUANKU DITABALKAN NAIK TAKHTA KERAJAAN MENJADI TURUS NEGARA BAGI MALAYSIA DENGAN BERGELAR KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG KELIMA BELAS."


Sumber: Bernama

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih Resepi Nasi Briyani Ayam Mudah Dan Ringkas, Cara Lafaz Niat Puasa Ramadhan Harian dan Sebulan, Air Nabeez Manfaat Infused Water, Semakan Permohonan Bantuan Anak Selangor, Hadiah Anak Selangor, Semakan Blacklist PTPTN Online, APDM Aplikasi Pangkalan Data Murid, Belajar Forex Dengan Mudah, Borang Permohonan Biasiswa Pendidikan Dalam Negara,
0 Komen untuk "Daulat Tuanku! "Dengan Ini, Beta Akan Menjalankan Seadil-Adilnya Pemerintahan Bagi Malaysia..." - Ikrar Sultan Muhammad V Sebagai Yang Di-Pertuan Agong.."