• Semasa

    Inilah Khasiat Biji Betik Yang Ramai Tak TAHU !!





    [BACA: Petua Berkesan Rawat Sakit Kepala Dan Angin]

    Inilah Khasiat Biji Betik Yang Ramai Tak TAHU !!

    Basmi RACUN yang Menumpuk Dalam Usus anda dengan BIJI BETIK.

    Tak banyak yang tahu bahawa biji betik yg biasa kita buang, ternyata punya pelbagai manfaat.

    Salah-satunya, utk menyingkirkan racun-racun yg terkumpul di usus & liver kita.

    Kajian menunjukkan, racun boleh terkumpul sehingga seberat lapan kilogram dalam usus kita.

    Ekstrak biji betik bahkan mampu melindungi buah pinggang dari racun yg mencetuskan problem gagal buah pinggang.

    Biji betik juga mampu membunuh parasit yg bersarang dalam pencernaan.

    Biji betik juga mengandungi zat antikolesterol yg hebat.

    Mengambil biji buah betik juga bermanfaat sbg antioksidan dalam darah. Ini teruji dalam kajian mengenai jus biji buah betik, secara signifikan dapat menurunkan kadar kolesterol & LDL (lipoprotein ketumpatan rendah), serta meningkatkan kadar HDL.

    Ekstrak biji betik ini mempunyai kandungan Alkaloid, Flavonoid, Tanin,
    Saponi anthraquinones dan Anthocyanosides.

    Dengan adanya kandungan ekstrak tersebut, biji betik ini mempunyai kesan hipolipidemia & antioksidan dalam darah yg luar biasa.

    Kesan hipolipidemia ini, sangat berguna bagi terapi alternatif hiperlipidemia yg disebabkan adanya lemak sayuran atau kolesterol dalam jumlah terlalu tinggi.

    Adapun, saponin yg ada dalam biji betik, bermanfaat utk menurunkan aktiviti kolesterol serum seperti aksi damar, iaitu dgn mengurangkan peredaran enterohepatik asid hempedu.

    "Melalui perencatan reaksi oksidasi kolesterol LDL ini maka dapat menurunkan kadar kolesterol darah.

    Kandungan Fitokimia mempunyai peranan aktif bagi pencegahan penyakit. Sementara Flavonoid merupakan antioksida yg dapat menangkap radikal bebas, ".

    Lalu, bagaimana cara utk boleh mengambil biji betik yg menyihatkan itu?

    Ada dua cara:

    Pertama,
    biji betik itu diblender & disajikan seperti kita membuat jus.

    Kedua,
    dengan kering mereka, & meblendernya, sebelum kemudian menyeduhnya seperti kita menjerang kopi.

    Untuk cara kedua, begini langkah yang perlu dilakukan:

    1. Cuci biji betik, lantas jemur 2-3 hari.

    2. Setelah kering, blender / tumbuk biji betik tersebut hingga jadi serbuk.

    3. Ambil satu sudu teh serbuk & campur dgn satu gelas air suam.
    Boleh dicampurkan dgn madu atau sedikit gula batu / gula aren agar rasanya lebih nikmat.

    (Atau boleh dibuat Jus langsung campur daging buah pepaya dgn bijinya & minum 1-2 gelas jus biji betik tersebut setiap hari).

    "Buktikan dalam 14 hari pencernaan anda makin sihat tubuh makin bugar.

    Sumber:

    No comments

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad