Sebahagian Jambatan Pulau Pinang Ditutup Setahun Bermula 22 Ogos Untuk Kerja-Kerja Penyelenggaraan


Sebahagian Jambatan Pulau Pinang Ditutup Setahun Bermula 22 Ogos Untuk Kerja-Kerja Penyelenggaraan - Jambatan Pulau Pinang akan ditutup selama setahun untuk kerja-kerja pemeriksaan dan penyelenggaraan berjadual jambatan, yang akan dilakukan secara berkala.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan PLUS Malaysia Berhad, penutupan lorong dan lencongan trafik akan dilaksanakan bermula 22 Ogos tahun ini sehingga 21 Ogos 2018.

Ketua Pegawai Operasi PLUS, Mohammad Fuad Khusairi berkata, kerja-kerja penyelenggaraan tersebut adalah antara kerja-kerja berjadual.

"Ia dilaksanakan bagi memastikan struktur kabel Jambatan Pulau Pinang berada pada tahap yang terbaik untuk keselamatan orang ramai", katanya.

Kabel merupakan elemen utama bagi Jambatan Pulau Pinang, dan ianya perlu diperiksa secara menyeluruh dalam jangkamasa tertentu yang telah ditetapkan iaitu setiap 4 tahun.

"Penutupan melibatkan Laluan Arah Timur (Pulau Pinang ke Seberang Prai) selama 6 bulan pertama dan Laluan Arah Barat (Seberang Prai ke Pulau) bagi 6 bulan yang berikutnya", jelas Fuad.

Justeru itu PLUS menasihatkan orang ramai untuk merancang perjalanan, supaya menggunakan alternatif lain seperti Jambatan Kedua Pulau Pinang.

Atau pun boleh menggunakan perkhidmatan feri untuk menikmati perjalanan yang lebih selesa dalam tempoh tersebut.

Untuk mendapatkan maklumat trafik terkini, orang ramai boleh melayari Twitter PLUSTrafik, aplikasi PLUS Mobile App atau pun aplikasi Waza dan Google Maps.


Sumber: Siakapkeli

Artikel The Viral News Lainnya :

0 comments:

Post a Comment

Scroll to top